<< Dacrymyces chrysospermus, pahljačasta solzovka | Gobe | Dacrymyces palmatus, pahljačasti solzar >>

Dacrymyces minor

Peck (1878) syn. Dacrymyces deliquescens var. fagicola Bourdot & Galzin (1928), Dacrymyces deliquescens var. minor (Peck) L.L. Kenn. (1959)
Rod: Dacrymyces - solzovke

,

ZNAČILNOST: drobna gobica živo rumene barve ima kratek bet in raste skupinsko na lesu, spada pa med solzovke, ki se imenujejo tako zato, ker imajo na začetku rasti obliko drobne solzice. Natančno jo je mogoče določiti le z mikroskopom.

KLOBUK: 0.5-2 mm širok trosnjak je na splošno nepravilnih ovalnih oblik oz. zguban, lahko ima ploščato in tudi čašasto obliko na vrhu, začne raste kot pikica na razpokah lesa, nato pa je podoben solzi, je živo rumene barve, gladek, želatinast in tresoč kot žolca, prosojen, mehak, raste jih po več skupaj.

TROSOVNICA: je na površini trosnjaka, kjer ležijo trosi, v spodnjem delu pa so trosi na podstavkih ali bazidijih.

BET: je zelo kratek ali pa ga ni, saj je gobica pripeta na substrat.

MESO: rumeno, tresoče kot žolca, želatinasto, skoraj prosojno in zelo vodeno, nevtralnega vonja in neznačilnega okusa.

TROSI: 8-16 x 4-6 µm, podolgovati elipsasti, gladki, trosni prah je rumenkast.

RASTIŠČE: uspeva na lesu listavcev in tudi iglavcev vse leto, predvsem pa v vlažnih oz. mokrih obdobjih leta poleti in jeseni, kot tudi v mrzlih zimah, skupinsko, razgrajuje les, je redka goba.
Čas rasti: -I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X-XI-XII-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:248228
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 23, 2017, at 01:19
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.394 sekundah.