<< Cyathus stercoreus, govnov košek | Gobe | Cylindrobasidium evolvens, ploski skorjevec >>

Cýathus striátus, črtkani košek

(Huds.) Willd. (1787) syn. Peziza striata Huds. (1778), Nidularia striata (Huds.) With. (1792), Cyathella striata (Huds.) Brot. (1804)
Rod: Cyathus - koški

Cýathus striátus, črtkani košek
Cýathus striátus - neužitna
crtkani kosek

ZNAČILNOST: gobica je podobna ptičjemu gnezdecu z jajčeci, na notranji steni koška pa so jasno vidne vzdolžne črte, iz česar izvira ime.

KLOBUK: trosnjak je 10-15 mm visok in 8-10 mm širok, ima obliko prisekanega stožca ali zvona s temno rjavo do temno rdeče rjavo barvo, zunanja stran je grobo žametasta, sprva je podoben kosmati kroglici, nato ga na vrhu zapira belkasta in minljiva kožica, ki pozneje razpoka in se odpre, končno pa dobi skledasto obliko, notranja stena je bleščeče svinčeno siva, podolžno nažlebljena oz. črtasta, na dnu so sivo bele in okroglaste, nekoliko sploščene trosne kroglice, ki jih je 10-12 in so široke približno 2 mm ter pritrjene na dno z belkasto prožno nitko.

TROSOVNICA: je v notranjosti kroglic (peridiolov), dežne kapljice, ki padejo na sredino trosnjaka, poskrbijo za energijo, ki je potrebna, da trosi zletijo iz "gnezda".

BET: ga nima.

MESO: belkasto, brez značilnega vonja in okusa.

TROSI: 18-22 x 10 µm, elipsasti, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste na strohnelem listju ali lesu, tudi na tleh, posamič ali skupinsko, vse leto.
Čas rasti: -I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X-XI-XII-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Cyathus striatus, crtkani kosek
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.372 sekundah.