<< Cribraria piriformis, hruškasta sitka | Gobe | Cudonia circinans, kolobarna ščitoglavka >>

Crucíbulum láeve, navadni lonček

(Huds.) Kambly (1936) syn. Peziza laevis Huds. (1778), Nidularia laevis (Huds.) Huds. (1802), Cyathella laevis (Huds.) Brot. (1804), Peziza crucibuliformis Schaeff. (1762), Cyathus crucibuliformis (Schaeff.) Hoffm. (1790), Peziza lentifera Huds. (1778), Cyathus scutellaris Roth (1797), Cyathus crucibulum Pers. (1801), Nidularia crucibulum Fr. (1823), Crucibulum vulgare Tul. & C. Tul. (1844)
Rod: Crucibulum - lončki

Crucíbulum láeve, navadni lonček
Crucíbulum láeve - neužitna
navadni loncek

ZNAČILNOST: drobna trebuhasta gobica, ki je podobna lončku in po njem poimenovana, ima čašaste trosnjake in lečaste pečke (peridiole) v notranjosti, v katerih so trosi, še mlad pa je ovit z belim ovojem, ki se zgodaj odpre in raztrga.

KLOBUK: trosnjak je visok 4-10 mm, širok 3-8 mm, sprva skoraj kroglast, nato kratko valjast do lončast oz. čašast, podoben tudi gnezdu, na zunanji strani rjavkasto polsten, na notranji strani gladek in okrast, v mladosti prekrit z okroglim in odpadajočim pokrovčkom, znotraj ima številne (8-10) lečaste ali ploščate belkaste kroglice (peridioli) ali ˝jajčeca˝, ki so široka 1.2-1.4 mm in debela 0.2-0.4 mm ter vsebujejo trose, kroglice so z nitko pritrjene na notranjo steno.

TROSOVNICA: trosi se nahajajo znotraj belkastih kroglic, ki so v lončku.

BET: ga nima, trosnjak je priraščen na osnovo.

MESO: okrasto, v kroglicah mehko, v lončku trše, brez značilnega vonja in okusa.

TROSI: 8-10 x 4-6 µm, elipsasti, gladki, trosni prah je brezbarven.

RASTIŠČE: raste v listnatih, mešanih in iglastih gozdovih, pa tudi zunaj gozda, na ostankih rastlin, razpadajočem lesu, kupih dračja ipd., poleti in jeseni.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: neužitna.

Podoben mu je črtkani košek (Cyathus striatus), ki ima nekoliko večje in znotraj nazobčane ter zunaj rjasto dlakaste trosnjake in je neužiten.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

Crucibulum laeve, navadni loncek
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.278 sekundah.