<< Cortinarius haematochelis | Gobe | Cortinarius helvolus, štulasta koprenka >>

Cortinárius helvelloídes, medenorjava koprenka

(Bull.) Fr.(1838) syn. Agaricus gentilis e helvelloides Fr. (1821), Agaricus helvelloides Bull. (1791), Cortinarius helvelloides var. helvelloides (Bull.) Fr.(1838), Cortinarius helvelloides var. islandica P. Larsen (1931), Hydrocybe helvelloides (Fr.) M.M. Moser (1953)
Rod: Cortinarius - koprenke

,

ZNAČILNOST: goba je imenovana po medenorjavi barvi klobuka in ima tipično obliko gob iz rodu koprenk.

KLOBUK: 1-2(3) cm, mlad koničast in kasneje zvonaste do izbočene oblike, star lahko tudi poravnan in razširjen ter z izrazito grbo na osredju, površina je medla in motna, medenorjave do umazano rjave barve, lahko tudi okraste do rjave barve in z olivnozelenimi odtenki, suh je rumenorjav, površina je fino vlaknasta in tudi fino luskasta, je higrofan, pri mladih gobah je koprena rumeno-okrasta, rob je gladek in obložen z ostanki koprene.

TROSOVNICA: lističi so debeli, sprva sivkasti in kasneje vijolično rjavkasti, stari škrlatne barve, dokaj gosti in prirasli k betu, z vmesnimi lističi proti robu, široki.

BET: 3-6 cm visok, 2-3 mm debel, valjast, votel, prožen, rumenkast obroč na betu je kosmat in kasneje ostane pasasta sled, star je ogoljen in z rjavkasto sledjo, včasih zašiljen, pod klobukom je lilast do rdečkast, proti dnišču in pod obročkom svetlejši.

MESO: svetlo do temno rjavo, tanko, šibkega vonja in milega okusa.

TROSI: 8-10.3 x 5-6.3 µm, eliptične ali mandljaste oblike, posuti z bradavicami, trosi so svetlorumene do rjavkaste barve.

RASTIŠČE: raste v listnatih gozdovih, predvsem pod jelšami, skupinsko, poleti in jeseni.
Čas rasti: -VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:219673
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on februar 15, 2017, at 12:51
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.26 sekundah.