<< Cortinarius anomalus, nepravilna koprenka | Gobe | Cortinarius argenteolilacinus, lilastosiva koprenka >>

Cortinárius anserinus, sladkobna koprenka

(Velen.) Rob. Henry (1986) syn. Phlegmacium anserinum Velen. (1920)
Rod: Cortinarius - koprenke

Cortinárius anserínus, sladkobna koprenka
Cortinárius anserínus - užitna
sladkobna koprenka

ZNAČILNOST: rjavkasta goba ima sladkoben vonj po slivah, vendar včasih tudi neprijetni vonj po prahu, grenko kožico na klobuku in raste pod listavci.

KLOBUK: 6-12 cm, rumeno oranžno rjavkast ali glineno rjav, sprva polkroglast oz. s podvihanim robom, pozneje se razširi in postane izbočen, končno pa rahlo lijast na osredju, je masten, na robu ima ostanke ovojnice.

TROSOVNICA: lističi so sivo modri ali vijoličasti, kasneje glineno rjavi, precej gosti.

BET: 6-12 x 1-2.5 cm, v dnišču ima gomoljasto odebelitev s širino do 4 cm, proti vrhu belkast, gomoljasta odebelitev je zaradi ostankov ovojnice obarvana okrasto.

MESO: belkasto v klobuku in debelo ter čvrsto, v betu vijolično, klobukova kožica je grenkega okusa, meso pa nežnega, sladkobni vonj spominja na slive, včasih pa smrdi po prahu.

TROSI: 10-12 x 6-7 µm, elipsasti, podobni limoni, bradavičasti, trosni prah je rjasto rjav.

RASTIŠČE: raste pod listavci, predvsem mikorizno z bukvijo, na listni stelji in na apnenčastih tleh, posamično ali v majhnih skupinah na bukovi stelji, vso jesen.
Čas rasti: -IX-X-XI-

UPORABNOST: užitna.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

SpeciesFungorum:438206

Priprava opisa: Miro Šerod
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on oktober 20, 2015, at 12:25
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.397 sekundah.