<< Conocybe subpubescens | Gobe | Conocybe velutipes >>

Conócybe ténera, ožlebičena stožka

(Schaeff.) Fayod (1889) syn. Agaricus tener Schaeff. (1774), Agaricus tener Schaeff. (1774) var. tener, Conocybe tenera (Schaeff.) Kühner (1935), Derminus tener (Schaeff.) J. Schröt. (1889), Galera tenera (Schaeff.) P. Kumm. (1871), Galera tenera f. microspora J.E. Lange (1938), Galera tenera f. tenella J.E. Lange (1938), Galera tenera f. typica Kühner (1935), Galerula tenera (Schaeff.) Murrill (1917)
Rod: Conocybe - stožke

Conócybe ténera, ožlebičena stožka
Conócybe ténera - neužitna
ozlebicena stozka

ZNAČILNOST: ime ima po betu, ki je po celi dolžini nažlebljen, sicer pa ima vse značilnosti stožk: stožčast oz. bolj zvonast klobuk, tanek in dolg bet in rjave trose.

KLOBUK: 1-2.5 cm, sprva stožčaste oblike, pozneje zvonast, bledo rjaste barve oz. cimetne barve, na sredini ima temno rjavo pego, tanek, gladek.

TROSOVNICA: lističi so rjasto rjavi, dokaj gosti.

BET: 3-8 cm x 2-4 mm, po celi dolžini nažlebljen, drobno oprhan, zelo vitek in rahlo ukrivljen, bel, nižje temnejši, krhek.

MESO: bledo okraste barve, nima izrazitega okusa in vonja.

TROSI: 10-13 x 6-7.5 µm, eliptični, trosi so rjasto rjave barve.

RASTIŠČE: uspeva vzdolž robov poti in travnikov, na zelenicah in predvsem na mineralno bogatih mestih, v manjših skupinah, od spomladi do jeseni.
Čas rasti: -V-VI-VII-VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

Conocybe tenera, ozlebicena stozka
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.242 sekundah.