<< Clitocybe odora, janeževa livka | Gobe | Clitocybe radicellata, konopčasta livka >>

Clitócybe phaeophthálma, vodenasta livka

(Pers.) Kuyper (1981) syn. Agaricus phaeophthalmus Pers. (1828), Singerocybe phaeophthalma (Pers.) Harmaja (1988), Clitocybe gallinacea sensu Rea (1922), Clitocybe hydrogramma sensu auct. mult. (1960), Omphalia hydrogramma sensu auct. (2005), Agaricus hydrogrammus sensu auct. (2005), Agaricus fritilliformis Lasch (1838), Clitocybe fritilliformis (Lasch) Gillet (1874)
Rod: Clitocybe - livke

Clitócybe phaeophthálma, vodenasta livka
Clitócybe phaeophthálma - strupena
vodenasta livka

ZNAČILNOST: ima lijast gladek klobuček vodenega izgleda in od tod tudi ime, prepoznavna pa je tudi po neprijetnem vonju po kurniku.

KLOBUK: 3-6 cm, sprva polkrožen, nato se razširi in je nekoliko udrt, tankomesnat, moker je prosojno nažlebkan, sivo rjav, suh pa je navidezno gladek in skoraj bel.

TROSOVNICA: lističi so bledi, okrasto sivkasti, srednje gosti, z vmesnimi lističi proti robu, potekajo nekoliko po betu navzdol.

BET: do 5 cm visok, do 4 mm debel, valjast, raven ali kriv, enake barve kot lističi, v dnišču obdan z belim opredkom in včasih malo korenasto zaključen.

MESO: sivo rjavo, tanko, vodeno, z značilnim vonjem po kurniku ali poparjeni kuri, pa tudi po zemlji.

TROSI: 5.5-7 x 3-4.5 µm, eliptični, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste pod listavci in iglavci, pogosto na listju, posamično in v malih skupinah ali malih šopih, poleti, najbolj pa v jeseni, razmeroma pogosto.
Čas rasti: -VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: strupena, kot večina belih livk.

Svetel klobuk z nažlebkanim robom ima siveča livka (Clitocybe metachroa), ki je vsa sivo obarvana in raste pod smrekami. Pod listavci uspeva podobna dvobarvna livka (Clitocybe decembris), ki ima suha bel klobuček, na udrtem osredju pa ostane rjav, lističi so sivi, bet pa rjav proti dnišču. Enako rastišče ima tudi trpka livka (Clitocybe fritilliformis), ki je razpoznavna po temnem betu proti dnišču. V začetku zime pa se pojavi podobna zimska livka (Clitocybe brumalis), ki je sivo rjavih barv, suha pa skoraj bela in ima močno opredeno dnišče beta.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on avgust 15, 2012, at 05:40
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.363 sekundah.