<< Clitocybe gibba, rjavkasta livka | Gobe | Clitocybe metachroa, siveča livka >>

Clitocybe gibboides, nakodrana livka

(Raithelh.) Raithelh. (1971) syn. Clitocybe hydrogramma var. gibboides Raithelh. (1969), Clitocybe phaeophthalma var. gibboides (Raithelh.) Bon (1996), Pseudolyophyllum gibboides (Raithelh.) Raithelh. (1979)
Rod: Clitocybe - livke

,

ZNAČILNOST: goba je po obliki zelo podobna navadni lisički (Cantharellus cibarius), vendar je povsem bele barve, rob klobuka pa je značilno nakodran.

KLOBUK: 2-5 cm širok, sprva rahlo izbočen, kasneje lijast, bel do kremno sivkast, suh tudi umazano belkast, na robu nakodran, na osredju globoko lijakast, gladek, higrofan, proti robu tankomesnat.

TROSOVNICA: lističi so kremno beli in deloma poraščajo bet, debeli in različno dolgi, gladki in srednje gosti, z vmesnimi lističi proti robu.

BET: 3 do 5 cm dolg, valjast, pod klobukom debelejši in v dnišču tanjši, v dnišču debel do 5 mm, vzdolžno vlaknast, bledo kremno bel, star lahko z bledo rjavkastimi odtenki, elastičen.

MESO: belo, elastično, neprijetnega vonja in grenkega okusa.

TROSI: 4.2-7 x 3-4.2 µm, eliptični, gladki, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste posamič ali v skupinah v listnatih gozdovih, predvsem pod bukvami in hrasti, ob robu cest skozi gozd, tudi na travnatih površinah ob gozdu, jeseni, je redka.
Čas rasti: -IX-X-XI-

UPORABNOST: strupena.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:311334
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on februar 15, 2017, at 11:54
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.416 sekundah.