<< Ceratiomyxa porioides, luknjičasta hladetinka | Gobe | Ceriporia reticulata, mrežasti jamičar >>

Cerréna unícolor, pepelasti zvitoluknjičar

(Bull.) Murrill (1903)
Rod: Cerrena

Cerréna unícolor, pepelasti zvitoluknjičar
Cerréna unícolor - neužitna
pepelasti zvitoluknjicar

ZNAČILNOST: trosnjak je skoraj valovito pahljačaste oblike in kot saprofit priraščen na drevesne veje ali debla, je pepelnate barve in ima pod klobukom luknjičasto trosovnico, pri tem pa so luknjice zvite.

KLOBUK: 3-10 cm po dolžini, do 5 mm debel, skoraj pahljačaste forme in stransko priraščen na osnovo, po dolžini ledvičaste oblike, z neurejeno valovitim robom, zgornja površina je kosmata oz. fino dlakasta ali žametasta, belkasta do sivo-rjavkasta oziroma rjavkasta in končno pepelnate barve, tekstura ima koncentrične barvne cone in vsaka je različnih barv, pogosto je zelenkasta od alg, usnjat.

TROSOVNICA: je luknjičasta in skoraj podobna kot pri gobanih (Boletus), mlada je belkasta, lahko tudi bledo okrasta, sčasoma postaja siva; razporeditev por je podobna labirintu rež oz. vrtinčastemu vzorcu; pore postajajo sčasoma trde in zobate oz. nazobčane, luknjice so globoke do 4 mm in zvite, spodnja stran je trša od zgornje strani, ki je mehkejša, pogosto je zelena od alg, na 1 mm dolžine se nahaja od 2 do 3 pore.

BET: ga ni, trosnjak je priraščen na osnovo.

MESO: belo, suho in trdo, usnjato, z opazno temno črto tik pod kosmato vrhnjo plastjo klobuka, brez značilnega okusa in vonja.

TROSI: 5-7 x 2.5-4 µm, gladki, vzdolžno eliptični, neamiloidni, hialini, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste kot saprofit na trdem lesu v mešanih gozdovih, predvsem na listavcih, kot so bukev, breza in javor, redkeje na iglavcih, na odpadnem lesu in hlodih, po več skupaj, ena nad drugo v dolgi vrsti ali ena zraven druge, povzroča belo gnilobo, uspeva vse leto, redka.
Čas rasti: -I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X-XI-XII-

UPORABNOST: neužitna goba.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:356790
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on januar 09, 2018, at 11:13
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.223 sekundah.