<< Cerrena unicolor, pepelasti zvitoluknjičar | Gobe | Radulomyces molaris, hrastov voščenec >>

Ceripória reticuláta, mrežasti jamičar

(Hoffm.) Domański (1963) syn. Mucilago reticulata Hoffm. (1796), Boletus reticulatus (Hoffm.) Pers. (1801), Polyporus reticulatus (Hoffm.) Fr. (1815), Merulius fugax var. reticulatus (Hoffm.) Fr. (1821), Polystictus reticulata (Hoffm.) Pers. (1825), Physisporus reticulatus (Hoffm.) Gillet (1878), Poria reticulata (Hoffm.) Quél. (1886), Fibuloporia reticulata (Hoffm.) Bondartsev (1953), Gloeoporus reticulatus (Hoffm.) Zmitr. & Spirin (2006), Polyporus farinellus Fr. (1821), Physisporus farinellus (Fr.) Gillet (1878), Poria farinella (Fr.) Quél. (1886), Polyporus reticulatus Fr. (1874), Poria chakasskensis Pilát (1934), Poria lenis f. chakasskensis (Pilát) Pilát (1941)
Rod: Ceriporia

Ceripória reticuláta, mrežasti jamičar
Ceripória reticuláta - neužitna
mrezasti jamicar

ZNAČILNOST: širokemu obližu podobna tanka goba živi kot saprofit na odmrlih delih drevesa in ima na površini mrežasto strukturo z jamicam podobnimi luknjicami. Povzroča belo gnilobo lesa.

KLOBUK: do 1 mm debel trosnjak je podoben tankemu obližu in ima na površini mrežasto strukturo, je mehek in krhek, sprva izgleda kot majhna zaplata, pozneje se združi z drugimi in se v dolžino precej razširi, je ločljiv, sprva bel, pozneje kremne barve do umazano bele, ima ozke pore dolžine do 1 mm, ki so sprva bele barve in pozneje rožnate, z gostoto 2-4 na mm in okrogle do kotne, s staranjem postane trosnjak svetlo oranžen do cimetast, pri sušenju se krči.

TROSOVNICA: je na površini trosnjaka, ki je polna nepravilno oblikovanih jamicam podobnih luknjic med mrežasto strukturo.

BET: ga nima, trosnjak je priraščen na osnovo.

MESO: sivo, mehko, krhko, brez značilnega vonja in okusa.

TROSI: 7-9.5 x 2-3.5 µm, ozko elipsoidni, neamiloidni, gladki, hialini, alantoidni, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste na lesnih ostankih listnatih dreves, redko na iglavcih, v tesnem stiku z vlažno zemljo, od pomladi do jeseni, redek.
Čas rasti: -IV-V-VI-VII-VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: neužitna.

Trosnjak povzroča belo gnilobo na odmrlem lesu.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

Ceriporia reticulata, mrezasti jamicar
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.283 sekundah.