<< Xerocomellus chrysenteron, rdečebetni polstenec | Gobe | Boletus dupainii, dupainov goban >>

Bolétus depilátus, jamičasti goban

Hemileccinum depilatum Šutara (2008) syn. Boletus depilatus Redeuilh (1986), Boletus depilatus Redeuilh (1986) f. depilatus, Boletus depilatus f. sanguineomaculatus (Krombh.) Klofac & Krisai (1992), Boletus obsonium var. sanguineomaculatus (Krombh.) J. Blum (1970), Boletus xanthoporus var. sanguineomaculatus Krombh. (1846), Hemileccinum depilatum (Redeuilh) Šutara (2008) f. depilatum, Hemileccinum depilatum f. sanguineomaculatum (Krombh.) Klofac & Krisai (2016), Leccinum depilatum (Redeuilh) Šutara (1989), Xerocomus depilatus (Redeuilh) Manfr. Binder & Besl (2000)
Rod: Boletus - gobani

Bolétus depilátus, jamičasti goban
Bolétus depilátus - užitna
jamicasti goban

ZNAČILNOST: goban z rjavim klobukom ima ime po nagubani površini klobuka, ki je polna majhnih jamic.

KLOBUK: 6-12 (15) cm premera, sprva polkroglast do izbočen, kasneje rahlo izbočen ali skoraj poravnan, mestoma udrt, naguban in poln majhnih jamic, sprva svetlo rjav, kasneje rjav in tudi opečno rdečkaste barve, dokaj čvrst, star ima na osredju več majhnih grbic, kožica je zelo mehka in na dotik podobna kot saten, brez dlak.

TROSOVNICA: luknjice oz. cevke so bledo rumenkaste do rumenkaste, kasneje zeleno rumene do olivno rumene, včasih tudi z olivno oranžnim odtenkom, na zraku in ob dotiku ne spremenijo barve oz. ne modrijo, cevke so dolge, pore so okrogle ali oglate in široke 0.5-1 mm.

BET: 1.5-3(4) x 7-14 cm, valjast, trd, suh, sprva bele ali smetanaste barve in kasneje umazano bele barve, na vrhu in na dnu bledo rumen, včasih zelenkasto rumene barve, na osredju z rdečkastim pasom ali lisami (lahko tudi brez), površina je prekrita z mrežico, vlaknast, pogosto je ukrivljen, na sredini odebeljen, proti dnišču se oži, globoko zakopan v substratu.

MESO: belo do svetlo rumeno, blizu trosovnice limonino rumen, včasih na prerezu po daljšem času ponekod vinsko rdeč, blagega in sladkobnega okusa, včasih rahlo grenkega okusa, brez značilnega vonja, le v dnišču smrdi po jodu.

TROSI: 11-15 x 4.5-6 µm, podolgovato elipsasti, vretenasti, gladki, trosni prah je zelenkasto rumen ali olivne barve.

RASTIŠČE: uspeva v listnatih gozdovih, pogosto v mikorizi z gabri, hrasti in bresti, raste poleti in jeseni, redek.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-

UPORABNOST: užiten.

Avtor fotografije je Leon Selišek.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:511901
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on september 24, 2017, at 08:04
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.268 sekundah.