<< Boletopsis leucomelaena, črni gobanovec | Gobe | Boletus aereus, črni goban >>

Bolétus aemílii, emilov goban

Barbier (1915)
Rod: Boletus - gobani

Bolétus aemílii, emilov goban
Bolétus aemílii - užitna
emilov goban

ZNAČILNOST: čvrsta goba ima rdečerjav klobuk in od samega začetka rumene luknjice, medtem ko je rumen bet proti zašiljenemu dnišču vse bolj rdeč.

KLOBUK: 5-20 cm, mesnat, mlad polkroglast in kasneje izbočen ter zglajen, površina je včasih nepravilno grbasta, je rdečerjav in temen, rob je neraven in rahlo zavit proti betu.

TROSOVNICA: je luknjičasta in rumena, cevke so dolge, na otip postane modro zelenkasta.

BET: 5-12 x 3-6 cm, močan, trd, pri vrhu je rumen, navzdol pa vse bolj rdeč, ni vedno valjast, temveč po prečnem preseku tudi elipsaste oblike, dnišče beta je močno zašiljeno.

MESO: belo rumenkaste barve, na vrhnjem robu klobuka rahlo rdečkasto in v dnišču beta modrikasto, na otip postane modrikasto, prijetnega vonja in sladkobnega okusa.

TROSI: 9-13 x 3.5-4.5 µm, elipsoidno vretenasti, gladki, trosni prah je rjavo olivne barve.

RASTIŠČE: praviloma raste v listnatih gozdovih, blizu hrastov, kostanjev in leske, lahko tudi v mešanih gozdovih, uspeva jeseni, ni pogost.
Čas rasti: -IX-X-

UPORABNOST: užiten.

Avtor fotografije je Jožef Podboj.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:169516
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on julij 21, 2017, at 07:33
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.237 sekundah.