<< Amanita virosa, koničasta mušnica | Gobe | Amylostereum areolatum, smrekov slojevec >>

Amaurochaete atra, črna prašilnica

(Alb. & Schwein.) Rostaf. (1875) syn. Amaurochaete fuliginosa (Sowerby) T. Macbr. (1899), Arongylium atrum (Alb. & Schwein.) Link (1809), Dermodium atrum (Alb. & Schwein.) Kuntze (1898), Lachnobolus ater (Alb. & Schwein.) Lado (2001), Lycogala atrum Alb. & Schwein. (1805), Lycogala atrum var. atrum Alb. & Schwein. (1805), Lycoperdon fuliginosum Sowerby (1800), Reticularia atra (Alb. & Schwein.) Fr. (1829), Strongylium atrum (Alb. & Schwein.) Sw. (1815)
Rod: Amaurochaete (Prašilnice)

Amáurochaéte fuliginósa, črni sluzoprašnik
Amáurochaéte fuliginósa - neužitna
crni sluzoprasnik

ZNAČILNOST: nenavadni skoraj ploščati trosnjak je zajedalska goba, ki jo najdemo na drevesnih ostankih ali celo na presekanih deblih. Opisali so jo kot nekakšno gosto maso sajastega prahu.

KLOBUK: do 2 cm debel in do 8 cm dolg trosnjak je po dolžini tanek in krožno ploščat ter na površju običajno črne barve, mlad je nežno mehak in smetanasto bele barve, kasneje rožnat in rjavkast, končno črn in v spodnjem delu z drobnimi belimi žilami, sijoč ter delno otrdi, a ostane krhek. Dolgo ohranja svojo formo, pozneje pa se ob spremembah letnih časov in spremenjenih vremenskih pogojih iz njega širijo dolge vlaknaste niti. Pod boljšimi pogoji rasti se na robovih ustvari nekakšna mreža.

TROSOVNICA: trosi se tvorijo na površini.

BET: ga nima, trosnjak je priraščen na osnovo.

MESO: mlad belkast, star črn, sprva mehko in nežno, pozneje bolj trdno, brez značilnega vonja in okusa.

TROSI: 12.5-15 µm, nepravilne kroglaste ali ovalne oblike, trosni prah je temno vijolično rjave ali temno rjave do črne barve.

RASTIŠČE: pojavlja se v visokogorju, običajno na nadmorski višini nad 1200 metrov in v borovih gozdovih, raste vse leto.
Čas rasti: -I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X-XI-XII-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

Amaurochaete atra, crna prasilnica
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.3 sekundah.