<< Amanita ceciliae, pozlačeni lupinar | Gobe | Amanita crocea, oranžni lupinar >>

Amaníta citrína, citronasta mušnica

Amanita citrina (Schaeff.) Pers. (1797)
Rod: Amanita - mušnice

Amaníta citrína, citronasta mušnica
Amaníta citrína - pogojno užitna
citronasta musnica

ZNAČILNOST: polkrožna, hrapava, kasneje višja in ravno razprta goba, na ravnem betu ima obroček, v dnišču pa velik gomolj z robom.

KLOBUK: 4-10 cm, sprva okrogel, polkrožen, potem ravno razprt, pokrit s hrapavimi ostanki ovojnice, bolj ali manj citronasto rumene barve, z gladkim robom, le redko popolnoma bel.

TROSOVNICA: bela ali rahlo rumenkasta, sestavljena iz gostih, širokih, pri betu prostih lističev.

BET: 6-12 x 0.8-1.5 cm, valjast, proti dnišču rahlo zadebeljen, z velikim, spodaj zaokroženim gomoljastim dniščem, ki ima ob betu oster stopničast rob. Površina je bela ali rahlo rumenkasta, prav tako viseč kožast obroček, ki je rahlo nažlebkan.

MESO: belo, čvrsto z vonjem po surovem krompirju ali redkvici. Ni vabečega okusa, prej učinkuje neprijetno.

TROSI: 8-10 x 7-9 µm, skoraj okrogli, amiloidni, trosni prah bel.

RASTIŠČE: najpogosteje v borovih gozdovih, pa tudi pod listavci, na bolj kislih tleh, v jesenskih mesecih in vse do prvega snega.
Čas rasti: -VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: surova škodljiva, sindrom surovih gob - zastrupitev krvi in prebavil. Prekuhana ni nevarna, vendar ni primerna za uživanje.

V preteklosti so verjeli, da je ta goba enako strupena kot zelena mušnica (Amanita phalloides). Do tega prepričanja je verjetno prišlo zaradi zmotnih zamenjav, saj je citronasta mušnica podobna nevarni zeleni mušnici.

Avtor fotografije je Gregor Klarič.

Amanita citrina, citronasta musnica

<< Amanita caesarea | Obvezni seznam gliv za pridobivanje naziva determinator | Amanita crocea >>
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.457 sekundah.