<< | Drevesa in njihovi najpogostejši gobji partnerji | Acer pseudoplatanus, beli javor >>

Abies alba, srebrna jelka

Abies alba, srebrna jelka

Spada med borovke. Srebrna jelka ali navadna jelka, tudi hoja, je iglasto drevo s ploščatimi iglicami in gladkim belkasto sivim lubjem. Občutljiva je na nizke zimske temperature in pozni pomladanski mraz, zahteva pa veliko vlage in toplote, zato raste v srednji in južni Evropi. Deblo je pokončno, ravno, pri mladem drevesu je skorja gladka, sivkasto bela, s smolnatimi žlezami, kasneje pa razpoka in izloča smolo. Storži so pokončni, dolgi 10 -16 cm in razpadejo na drevesu. Jelka pogosto raste na apnenčasti podlagi, kjer je veliko zračne vlage. Iglice rastejo v obe smeri.

Zraste do 50, izjemoma celo 80 m visoko. Krošnja je pri odrasli jelki ovalna, v starosti pa sploščena. Obseg debla 0.5-4 m. Iglice so dolge 15 - 30 mm, razporejene v dveh vrstah, ploske, zgoraj bleščeče temno zelene, spodaj z dvema belima progama. Storži so pokončni, dolgi 10 - 16 cm in razpadejo na drevesu. Skorja je belo siva, pri mlajših drevesih gladka, s smolnimi žlezami, pri starejših primerkih razpokana in hrapava. Les je rdečkasko bele ali skoraj bele barve z modrikastim odtenkom. Branike so izrazite.

Mikorizne in druge pogoste vrste gob, ki rastejo pod drevesom:

Abierhiza Fascicularis
Abierhiza Tomentosa
Amanita pantherina, pegasta mušnica
Amanita muscaria, rdeča mušnica
Boletus edulis, jesenski goban, smrekovec, jurček
Cenococcum Geophilum
Cortinarius odorifer, janeževa koprenka
Ganoderma Oregonensis
Gomphidius glutinosus, veliki slinar
Gomphidius Subroseus
Hygrophorus marzuolus, marčna polževka, marčnica, podmahovka
Lactarius Caepistosus
Lactarius deliciosus, užitna sirovka
Lactarius Intermedius
Lactarius salmonicolor, lososova mlečnica
Lactarius Subsericatus
Pisolithus Tinctorius
Polyporoletus Sublividus
Ramaria flava, rumena griva
Russula Brevipes
Russula delica, modrolistna golobica
Russula ochroleuca, okrasta golobica
Russula Silvicola
Sebacina incrustans, lojasta štrlinka
Suillus granulatus, ovčarska lupljivka
Suillus luteus, maslena lupljivka, maslenka
Tricholoma bufonium, krastačja kolobarnica
Tricholoma equestre, zelenkasta kolobarnica, zelenka, vitezovka

Slika je s spleta:
http://www.arbolesornamentales.com/Abiesalba.htm

Login

Page last modified on november 21, 2014, at 07:54
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.09 sekundah.